Logo1
What's in a name ...
[NL] [FR] [EN]

Alfa ... of hoe het allemaal begon

"Zou ik wel iets te vertellen hebben", vroeg hij mij (zijn toekomstige webmaster) enkele weken geleden, toen hij me vertelde over zijn plannen om een website te bouwen. "Er zijn er al zoveel", "De informatie komt je de oren uit", "Je wordt al dagelijks overspoeld door informatie, beelden, teksten, foto's, ..." waren enkele argumenten die hij gebruikte om zichzelf te overtuigen het maar niet te doen. "Maar anderszijds", zei hij, "waarom niet ... ?" Een flauw tegenargument ;-), ik weet het maar soit ... waarom niet ?

Toen het idee vorm begon te krijgen (welke vorm stond nog niet vast) werd er uren lang, wat zeg ik, dagen lang gebrainstormd over een naam. De hersenen, of wat ervoor moest doorgaan, kraakten in hun voegen dat het geen naam had. De vlag moest de lading dekken. Wat de lading echter was en hoe groot de vlag bijgevolg moest zijn ... geen flauw idee. Al gauw bleek dat heel wat namen al bestonden. De, op het eerste zicht, originele namen zoals inter.net, tinter.net, winter.net, zomer.net, mijninter.net bleken minder origineel dan eerst gedacht want ... allemaal reeds in gebruik, allemaal reeds ontsproten aan het brein van een andere websiter in spé die toen nog origineel was. Ook info.net, mijninfo.net, ... ga zo maar door. Hij was de wanhoop nabij. Niet overdrijven natuurlijk ... de wanhoop nabij ... 't was maar een website. Er hangt geen leven van af.

Hoeveel keer ik gedacht heb "Get a life en zie alles een beetje in de juiste proporties". Zelfs zijn vriendin en zijn collega's werden erbij betrokken, wat zeg ik : erbij gesleurd. Te pas (en te onpas) tijdens elke koffiepauze op het werk, aan tafel thuis, noem maar op. Steeds die vraag "En ... al een naam gevonden ?". Om er de kriebels van te krijgen. sitezondernaam.be was een eerste aanzet tot wat het uiteindelijk zou worden ... een vlag die groot genoeg zou zijn. Maar die naam deed hem teveel denken aan zangereszondernaam of bondzondernaam. Na rijp beraad ... afgevoerd.

En uiteindelijk, dankzij een eerste aanzet van één van zijn collega's, trapte zijn vriendin de bal binnen ... whatsinaname.be. Origineel (want nog niet bestaand :-) en ook, maar die redenering kan hij er achteraf wel aan toegegevoegd hebben ... een naam beperkt je, met een naam trek je lijntjes ... tot hier en niet verder. En de intelligentie van zijn vriendin bereikte een ongekend hoogtepunt ;-) met ... de Latijnse variant ... "nomen est omen", een naam bepaalt je lot. Je ziet ... verklaringen te over.

De naam was gevonden ... whatsinaname.be, nu de inhoud nog. Eén voordeel : een grote vlag voor een nog nader te bepalen lading. We weten dat we begonnen zijn maar weten we waaraan we begonnen zijn ? We zien wel ... (één van zijn favoriete uitdrukkingen).

SpeedyG
(zijn huidige webmaster)

© 2008-2012  SpeedyG